Als het niks kost heb je al iets verdiend

Door Henk Velthuis, algemeen directeur

Maandag 24 februari. De eerste afgelaste beurs vanwege corona was een feit. En daar bleef het niet bij. Al snel zaten de jongens van de werkplaats met een compleet gecancelde planning. Aan de Oldenzaalsestraat viel het kwartje na de persconferentie op 15 maart. De coronacrisis had gevolgen voor het héle bedrijf.

Op zo’n moment kun je als werkgever uit twee dingen kiezen. Je sluit de tent, gaat achterover leunen en maakt 100% gebruik van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). De overheid is enorm loyaal. Of je stelt jezelf de vraag: als we ons huidige werk niet meer kunnen doen, wat kunnen we dan wél? Het moge duidelijk zijn: wij kozen voor dat laatste. Corona of niet, bij Artica zit niemand thuis te niksen.

Niksen is niks

Iedereen kan zich waarschijnlijk wel één of twee weken thuis vermaken. Maar wij zitten inmiddels al acht weken in deze situatie. Uiteindelijk denk ik dat achterover leunen voor niemand goed is. Niet voor de medewerker, niet voor het bedrijf, niet voor het teamverband én niet voor de overheid. Vroeg of laat begint het allemaal weer te lopen en is het opstarten veel moeilijker als je al die tijd niks hebt gedaan.

Bezig blijven

En dus zijn we constant bezig om zoveel mogelijk werkzaamheden binnen te halen. Onze agenda zit niet bomvol, maar we zorgen wel dat we bezig blijven. Sommige klussen staan ver af van onze ervaringen en opleidingen. En dat betekent dat het niet altijd even leuk is. Maar je hebt werk… of je hebt niks. Een aantal jongens van de werkplaats zijn aan het werk bij andere bedrijven en een aantal werken inmiddels weer intern aan klussen. Klussen die we mede dankzij ons netwerk kunnen uitvoeren. Zo zie je maar weer hoe waardevol een goed netwerk is, vooral in tijden van crisis. Op onze andere locatie lopen de opdrachten nog aardig door en werken we aan klussen waar we normaal gesproken niet aan toe komen. En op het gebied van websites en social media is het zelfs erg druk. We zorgen dat we het met elkaar aan de gang houden met werk dat zo dicht mogelijk bij onze expertises staat. Als het ons in deze tijd geen geld kost, hebben we al iets verdiend. Dat vind ik de instelling van nu.

Het belang van creativiteit

Ook spelen we juist in op de kansen in deze tijd. Met Pasen stuurden we ouderen in Ootmarsum een kaartenreeks met de Paasgebruiken. We ontwikkelden de ‘kuierdeur’ voor zorghuizen: een veilige deur die past in elk bestaand deurkozijn, zodat je veilig kunt kletsen met bewoners die in quarantaine zitten. En wat dacht je van werken vanuit huis? Wij maken graag een werkplek op maat, gewoon bij je thuis. Deze periode vraagt om veel creativiteit. En creativiteit hebben we, de rest maken we.

Online overleg

Ook laat deze situatie zien dat je prima vanuit huis kunt werken. Dat heeft mij positief verrast. Het is niet zaligmakend en het duurt allemaal wat lang, maar het is ook zeker niet onmogelijk. De techniek hadden we al in huis, alleen gebruikten we het nooit optimaal. Sommigen van ons reden dagelijks van onze ene locatie naar de andere. Nu merken we dat we kleine overlegmomenten ook prima online kunnen voeren. Dat scheelt heel wat ritjes heen en weer. En je merkt dat je vaak snel to the point komt!

In hetzelfde schuitje

Al met al zorgen we dat we bij Artica bijdragen aan het collectief. Het is een bijzondere tijd, maar we zitten met elkaar in hetzelfde schuitje. We hebben allemaal dezelfde uitdaging. Ik vind het belangrijk om te zorgen dat we zo sterk mogelijk blijven, zodat we er ook zo sterk mogelijk uitkomen. Bij Artica zet iedereen zijn of haar schouders eronder en maken we samen het beste van de situatie. Het is onmeunig mooi dat we een team hebben dat er met z’n allen voor gaat. Ik kan niet wachten tot we daarop met elkaar weer kunnen proosten. En tot die tijd doen we dat virtueel tijdens de vrijdagmiddagborrel!