Food, vers en retail in Hongkong

Door Hans Snoeijink en Hilbert Seine

Mega winkelformules, eindeloos veel kant-en-klaar maaltijden, schreeuwende advertenties én grote contrasten tussen arm en rijk. Hongkong heeft het allemaal. In deze smeltkroes van oost en west dompelden wij ons een week lang onder in de wereld van food en retail. Samen met zeven marketeers en designers gingen we mee op studiereis onder leiding van Richard Wermelink van Innobrands. Een week vol inspiratie, verbazingen en mooie inzichten!

We hebben veel klanten in de food- en retailbranche. Dat is voor ons een belangrijke reden om altijd bezig te zijn met trends en ontwikkelingen. Omdat Hongkong zó gericht is op vernieuwing en consumptie, gebeurt daar heel veel op dit gebied. En dat hebben we ervaren! Hoewel alles met touwtjes aan elkaar lijkt te hangen, functioneert alles goed. Het immense metro-systeem werkt vlekkeloos en elk belangrijk knooppunt is een winkelcentrum. Want waar mensen zijn, zijn winkels nodig. 24/7, want de inwoners en expats in Hong Kong werken en eten de hele dag door.

Kant-en-klaar

De Hongkonger kookt nauwelijks zelf. Waarom zou je een ingrediënt als een komkommer kopen voor 3 euro als een complete maaltijd 5 euro kost? En waarom zou je zelf iets bedenken als er eindeloos veel keuze is aan kant-en-klaar maaltijden? Van vers tot vries. In de supermarkt zijn koks non-stop bezig om verse maaltijden te bereiden. Aziatisch, Europees en alles wat daar tussenin zit. Alsof je een restaurant binnen loopt! Ook het assortiment losse producten is mega groot en super vers. Een krop sla die je zelf uit de kas plukt en vissen die je zo uit het aquarium haalt. In Nederland zie je voorzichtig ook steeds meer verse maaltijden opduiken in de supermarkt, maar we zijn benieuwd of het ooit zo ver zal gaan.

Positionering

In de winkelcentra in Hongkong speelt positionering een grote rol. Veel producten worden heel anders gepositioneerd dan wij gewend zijn. Een marsreep, iets wat wij kennen als een ongezonde suikerbom, was in Hongkong een ‘protein bar’. Een meloen koop je niet los, maar verhoog je van waarde door hem in een mooi doosje te stoppen. En waar wij de ‘vrije uitloopkip’ kennen, heeft Hongkong eieren ‘from a small family farm in Australia’. Nog specifieker en nog meer gericht op sfeer en beleving. Ook verpakkingen doen veel in de positionering van producten. Olie en azijn kennen wij voornamelijk in standaard plastic of glazen flessen. In Hongkong staan die producten als een soort chique whiskey-flessen in de schappen.

Grote contrasten

Wat ons verbaasd heeft, is het ontzettende contrast tussen rijk en arm. Het contrast tussen gigantische winkelformules zoals MUJI enerzijds – de Japanse Hema, binnenkort ook in Amsterdam – en de smoezelige straatjes waar het eten overal op straat ligt anderzijds. Tussen glimmende verpakkingen en doordachte concepten in winkelcentra en het gebrek aan verpakkingen en slechte slogans op straat. De grote middenklasse, ofwel de Hongkong Chinees, doet zijn boodschappen op straat waar de varkens aan touwen hangen, de vissen in plastic bakken zwemmen en alle groente letterlijk op straat ligt. Alles kopen zij op straat, want alles is daar verkrijgbaar. Ook een iPhone bijvoorbeeld wordt op straat verkocht midden voor een Apple Store. Maar zodra je in Hongkong de middenklasse ontstegen bent en het gemaakt hebt, laat je dat ook zien. Dat betekent dat je je spiksplinternieuwe Tesla overal pontificaal voor de deur parkeert. En dat je je laat zien in dé hotspots in de stad.

McHealthy

We kunnen nog eindeloos doorgaan, maar gaan natuurlijk niet al onze bevindingen aan jullie verklappen;-)! In ieder geval was het een hele toffe ervaring en hebben we ontzettend veel goede concepten gezien, die ons inspireren voor onze klanten. Op grafisch gebied, maar zeker ook op conceptueel gebied. We zijn erg benieuwd in hoeverre de Europese markt de komende jaren hierin mee gaat. En of de Mc Donalds hier net als in Hongkong over zal stappen van vet naar vers. Een McHealthy? Euh... nee!


Ja dit is echt de 'nieuwe' McDonalds!