Standbouw: het spel dat elke dag anders is

Door Martijn Dragt, hoofd werkplaats

Er is waarschijnlijk geen functie bij Artica zo breed als die van mij. Als hoofd werkplaats ben ik het aanspreekpunt voor alles en iedereen in de werkplaats. Van elk onderdeel van elke beursstand die wij maken weet ik elk detail. En ik weet wie aan welke stand werkt, waarom, hoe lang, wanneer de beurs wordt op- en afgebouwd. Dat betekent eigenlijk dat ik 24/7 beschikbaar moet zijn. Hectisch? Ja, vaak wel! Leuk? Dat vooral! Ik zit hier op mijn plek. Juist omdat geen dag hetzelfde is. Eigenlijk spelen we de hele dag een spel met elkaar. En elke dag is dat een ander spel.

In augustus 2000 begon ik als stagiair bij Artica vanuit mijn opleiding tot meubelmaker. Er ging letterlijk een wereld voor me open. Ik was tot dan toe nog nooit in het vliegtuig gestapt. Maar koud twee dagen op stage en ik vloog naar een beurs in Wenen. Ja daar schrok ik wel een beetje van. Maar ik vond het vooral meteen heel leuk. Een mooie club met collega’s, een goede sfeer en het werk stond me goed aan. Na mijn stage kreeg ik een contract. Ik had destijds veel behoefte aan vrijheid en daarom paste het me goed om als standbouwer de wereld rond te vliegen. Dat was fantastisch. Tot het moment dat ik een vriendin kreeg en we aan kinderen gingen denken. Wat meer vastigheid is dan wel lekker.

Een nieuwe rol

Dus werd mijn standplaats de werkplaats in Ootmarsum. Vanaf het begin vielen me dingen op die beter en efficiënter konden. Ik sprak dat uit en kreeg de vrijheid om daarin mee te denken. Van montagemedewerker in de hal ging ik me zo steeds meer bemoeien met de planning en coördinatie. Aan het begin een uurtje per dag. Maar al gauw werden dat twee uurtjes tot een halve werkdag. Dat kwam vooral omdat we destijds in de werkplaats niet echt een aanspreekpunt hadden voor zulke coördinerende taken. Het kwam altijd wel goed. Wel vaak last-minute, maar toch. Maar omdat mijn interesse lag in regelen en plannen, groeide ik al gauw in die nieuwe rol. Tot ik uiteindelijk hoofd werkplaats werd.

Een hoofd vol

In mijn rol coördineer ik alles in de werkplaats. Een team ontwerpers op onze andere locatie creëert een standconcept, volledig op maat voor de klant. Dat is al een heel traject. Met het concept komen de projectmanagers naar mij. We spreken de stand helemaal door en dan pakken wij het hier verder op. Onze tekenaars maken de werktekeningen, ik bestel alle materialen en maak de planning. Na de productie bespreken we de stand nog een keer met de jongens die hem op locatie opbouwen. Van A tot Z ben ik betrokken; ik wil graag alles weten en ben voor iedereen het aanspreekpunt. Ook in het weekend of ’s avonds. Want als er iets is, moeten we het meteen kunnen oplossen. Dat vraagt natuurlijk om overzicht. Dat houd ik door de hele dag lijstjes te maken. Op papier en in mijn hoofd. Of mijn hoofd dan nooit vol is? Ja wel hoor, maar zodra mijn hoofd écht vol loopt, is er weer een project klaar en krijg ik weer wat ruimte haha!

Alles met elkaar

De meeste collega’s werken al jaren bij Artica. Dat werkt heel prettig, omdat we precies weten wat we aan elkaar hebben. Veel stands doen we vaker dan één keer, waardoor de herbouw met hetzelfde team altijd wat makkelijker is. Maar tegelijkertijd komen er ook steeds meer en andere regels, waardoor er nieuwe uitdagingen ontstaan. Daarnaast zijn er áltijd dingen die je niet kunt voorzien. Leveringen die niet op tijd zijn, heftruckproblemen op locatie, personeel ziek en noem maar op. Dat maakt het werk zo afwisselend. Elke dag spelen we met elkaar een ander spel. ’s Ochtends weet ik nog niet wat ik een uur later aan het doen ben. Maar áltijd spelen we het spel uit. Dat komt omdat we alles met elkaar doen. Het maakt niet uit wat. Zo maken we op vrijdagmiddag altijd met zijn allen de hal schoon. Dan dweil ik ook gewoon mee. Niemand staat boven de ander; je hebt elkaar nodig.

Maatwerk

Waar concullega’s vaak werken met standaardelementen in stands, is bij ons vrijwel alles maatwerk. Dat is elke keer opnieuw veel werk, maar vooral elke keer hoge kwaliteit en een passend concept. Onze stands haal je er daarom ook wel uit op de beurs. Een opvallend design en een goede communicatieve boodschap. Dat horen we ook terug van klanten. En zo krijgen we vaak nieuwe klanten trouwens, omdat ze onze stand op de beurs zien. We groeien zo mooi door. In aantal opdrachten en in personeel. Dat is waar voor mij de grootste uitdaging in zit: het beheersbaar houden van de groei. Maar dat klusje klaren we ook weer. Ik zit hier goed. Op de mooiste plek van het bedrijf. Laat mij maar lekker spellen spelen!