Wat we kunnen leren van Friends

Door Iris Weijenborg, community manager

Tot de verbazing van veel collega’s keek ik vroeger nooit Friends (ja... echt). Waar ik opgroeide ontvingen we nou eenmaal alleen Nederland 1, 2 en 3. En natuurlijk een hele rits Duitse zenders, waardoor ik dankzij Tom en Jerry al vroeg aan mijn Duitse vocabulaire kon werken. Hoe fijn is het dat ik via Netflix alsnog dit gat in mijn algemene ontwikkeling kan vullen. Ik zal er niet over uitwijden hoe ik mijn avonden tegenwoordig vul met deze serie. Wat ik wél wil doen is de link leggen tussen Friends en ons reclamevak. Want stiekem hebben die twee meer gemeen dan je zou denken.

Hoewel ik Friends natuurlijk kijk omdat het heel vermakelijk is, is het wat mij betreft veel meer dan zomaar een leuke serie. De serie heeft een ijzersterk concept. Het begint al met de titels van de afleveringen, die allemaal starten met “The one with...”. Super herkenbaar, maar elke keer wel met een nieuwe draai. Precies wat merken wat mij betreft ook moeten doen. Veel bedrijven zeggen: wordt het niet saai als we elke keer hetzelfde doen? Als de doelgroep elke keer dezelfde uiting of social media template ziet? Wat mij betreft, en wat Friends betreft, is het antwoord nee. Deze herhaling is juist de kracht. Consequent. Je weet precies wat je kunt verwachten. En je weet dat dat goed is.

Net als Pheebs

Consequent zijn ook de personages. Zes vrienden met verschillende sterke karakters, maar elk met herkenbare eigenschappen. Je kunt je altijd wel in een of meerdere personen identificeren. En tja, dat mijn collega’s vinden dat ik wel wat van Phoebe wegheb, is niet per se een compliment. Maar stiekem herken ik me in ieder van de personages wel een beetje. Het onhandige van Chandler, het neurotische van Monica. En oké... ook het naïeve van Pheebs. Hetzelfde ervaar ik bij merken. Voorkeur voor merken komt ook voort uit bepaalde waarden en eigenschappen. De Rabobank voelt voor mij gewoon heel vertrouwd. Als ik Royal Club drink voel ik me net een beetje anders. En mijn Aqua di Goia parfum geeft me nou eenmaal een vrouwelijk gevoel.

I’ll be there for you

Een goed gevoel... daar draait het ook om in reclame. En associaties! Roep je als merk bepaalde waarden of associaties op in verschillende situaties? Dan doe je het goed. En dat is natuurlijk precies wat Friends ook doet. Ik heb niet voor niets regelmatig Smelly cat in mijn hoofd. Of de “Oh. My God.” van Janice. En hoe kun je “I’ll be there for youuuuu” nou horen zonder aan Friends te denken? Heb ik met reclames precies hetzelfde trouwens. “Oui, oui... la vache qui rit” is een van mijn favoriete zinnetjes. De oude Hi-spot met “het is vrijdag en we komen samen” zit nog altijd in mijn systeem. En het liedje Follow the sun kan ik niet horen zonder me op vakantie te wanen met Sunweb. Gaat er nooit meer uit!

The one with the new logo

Mag je dan niks veranderen? Natuurlijk wel. Af en toe een opfrissing in uitstraling is niet verkeerd, omdat je ook mee wilt met de tijd. Zolang het maar past bij wie je bent en wilt zijn. Bij Friends hebben ze ook wel eens een verandering in decor. Een nieuwe setting. Of een modernere leader. Maar nooit hele vreemde dingen die niet kloppen (euh let op, ik ben pas bij seizoen 5 dus weet niet wat er gaat komen; geen spoilers dus). Ook als merk is het soms gewoon tijd voor een opfrisbeurt. In logo. Of in kleurgebruik. Maar kijk bijvoorbeeld eens naar logoveranderingen van grote A-merken door de jaren heen. Dan merk je dat ze kleine aanpassingen bevatten, maar ook dat de logo’s van 50 jaar geleden nog net zo herkenbaar zijn en hetzelfde voelen.

Leren van series

Moraal van dit verhaal? Dat merken nog veel kunnen leren van populaire series als Friends. Zulke series bevatten veel conceptregels die ook in de reclame werken. Maar wat ik je vooral wil meegeven is dat je als merk niet bang moet zijn om te herhalen. Consequent = top. Herkenbaarheid nog beter. Isn't that just kick-you-in-the-crotch, spit-on-your-neck fantastic?" Aldus Rachel.

Zeg eens eerlijk; ben jij ook een beetje Phoebe? Of toch meer Ross, Rachel of...?