We blijven onmeunig mooie dingen doen, ook in coronatijd

Door Henk Velthuis, algemeen directeur

Het is alweer een jaar geleden dat ik een blog schreef over de bijzondere tijd waarin we zaten. En nog steeds zitten. Ik sloot mijn verhaal af met een gevoel van trots: “Bij Artica zet iedereen zijn of haar schouders eronder en maken we samen het beste van de situatie. Het is onmeunig mooi dat we een team hebben dat er met z’n allen voor gaat.” Nu, een jaar later, kan ik dat alleen nog maar meer benadrukken. Het was geen makkelijk jaar en onze standbouw is hard getroffen. Desondanks hebben we weer heel veel mooie dingen gedaan samen én is iedereen nog binnenboord.

Voor de ene collega veranderde er meer dan voor de andere. Sommigen merkten het 'enkel' aan de manier van communiceren of aan de werkplek. Anderen hadden ineens een compleet ‘nieuwe’ baan. Neem onze sales: zij konden de weg niet op om bijeenkomsten en bedrijven te bezoeken, maar werkten ineens honderd procent van achter hun computer. En wat te denken van onze standbouwers? Er was simpelweg geen stand te bouwen. Gelukkig was er wel veel ander werk, maar het was wel even een omschakeling. Ik vind het fantastisch dat iedereen nieuwe werkzaamheden oppakt en positief blijft, zodat we alles draaiende kunnen houden. We voelen ons met zijn allen verantwoordelijk voor Artica. En alleen daarom zijn we nog met de hele club bij elkaar.

Interactie met elkaar

We zijn allemaal creatief; iedereen op zijn eigen manier. Maar pas als we samenwerken en met verschillende creatieve types bij elkaar komen, tillen we een idee of concept naar een nog hoger niveau. Ieder van ons presteert het beste in teamverband. We moeten het hebben van de interactie met elkaar. En dat was (en is) natuurlijk best een uitdaging, nu we allemaal vanuit huis werkten en geen koffiemomentjes hadden. Laat staan feestjes. Weet je, we kunnen prima thuiswerken. Maar niet eeuwig! Voor ons is een goede balans tussen thuiswerken en elkaar op kantoor zien heel belangrijk.

Goed-te-pas-manager

Zelf vind ik het heel belangrijk om te weten hoe iedereen te pas is. Een collega noemt me ook wel de ‘goed-te-pas-manager’. Ik ga normaal elke dag even langs de werkplaats, loop een rondje over de studio en een keer extra over de gang. “Hé hoe is het, goed te pas?” Ik zie dan gauw genoeg of iemand lekker in zijn vel zit of juist met zijn ziel onder zijn arm loopt. Daar moeten we dan iets mee. Want pas als collega’s lekker in hun vel zitten, kunnen ze ook lekker werken. Zulke ‘dingetjes’ pik je natuurlijk veel minder op als iedereen thuis zit en makkelijk kan verpieteren. Ik probeerde daarom afgelopen jaar iedereen vooral vrijheid en vertrouwen te geven. Collega’s weten zelf wat goed voor ze is. Een keer vaker een belletje of appje, een bosje tulpen naar alle collega’s, een mooi blik koffie en verse thee voor een digitaal koffiemomentje… als het niet ‘live’ kan moeten we maar andere dingen bedenken.

Mooi werk

We zijn het afgelopen jaar gelukkig lekker aan de gang gebleven. We zijn niet per se creatiever geworden, dat waren we al. Maar wel vindingrijker denk ik. Dankzij corona hebben we veel toffe projecten gedaan die we anders niet deden. Denk aan de Kuierdeur, Badkamerlodge en Office Outside. Maar ook allerlei gave interieurklussen. Ook al is het misschien ontstaan door het wegvallen van de reguliere werkzaamheden, ik merk vooral dat we er verdomd goed in zijn! En we willen natuurlijk ook mooi werk maken, want daar worden we blij van. Daarnaast was 2020 voor mij een periode om te bedenken: “Hoe gaan we rustige momenten ook in de toekomst zo goed mogelijk opvangen?” Maar ook: “Welke goede dingen brengt deze tijd met zich mee?”

Een mooie balans

Corona bracht natuurlijk ook goede inzichten. We hebben gemerkt dat we onze internationale klanten nog steeds uitermate goed kunnen bedienen op afstand. Videobellen is natuurlijk dé uitkomst. Dat kon altijd al, maar we maakten er gewoon veel minder gebruik van. Maar ook als ik kijk naar het beurslandschap. Je hoeft niet per se fysiek aanwezig te zijn op een beurs om ‘erbij te zijn’. Natuurlijk is het fijn dat je er bent, maar je kunt ook prima online naar een evenement. Hybride is het toverwoord. Ik denk en hoop dat al deze dingen blijven. Dat we ook ‘na corona’ de balans kunnen behouden tussen online en offline werken.

Het oude en nieuwe normaal

Uiteindelijk zijn we 2020 bijzonder goed doorgekomen. We hebben het jaar zelfs positief afgesloten, wie had dat gedacht? Natuurlijk hebben we geluk met de overheid in Nederland die ons half heeft gestaan. Maar de positiviteit en de inzet van het team zijn hierin natuurlijk het belangrijkste. Dat vind ik onmeunig mooi. En als ik over een jaar weer een blog schrijf? Dan hoop ik dat alles achter de rug is en we weer mooie stands kunnen bouwen over de hele wereld. Lekker weer een beetje terug naar ‘het oude normaal’. Gecombineerd met ‘het nieuwe normaal’ natuurlijk. Wij zijn nog steeds op volle kracht. Als de wereld ooit weer normaal wordt, zijn wij er klaar voor!