De Kudde van Horst

 

OPDRACHT

In 2016 opende Stichting Schaapskudde Haaksbergen haar eigen schaapskooi in het Haaksbergerveen. Een unieke plek voor natuurliefhebbers. Na het succes van de eerste twee jaren ontstond bij de stichting de behoefte om meer te delen over de schaapskooi en het veen. Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen! En waar kan dat beter dan in een bezoekerscentrum naast de schaapskooi? Een plek waar iedereen kan genieten van het uitgestrekte natuurgebied van de schaapskudde, ook mindervalide bezoekers.


WERKWIJZE

We merkten al snel dat er veel meer kansen lagen voor de stichting. Met een sterkere positionering zou het bezoekerscentrum een echt belevingscentrum worden… en dan krijgt het pas meerwaarde voor bezoekers! Om alle research te vergaren dompelde afstudeerder Job zich compleet onder in de wereld van schapen, herders en het Haaksbergerveen. Maar ook het verdiepen in de verschillende bezoekersgroepen was een belangrijk onderdeel van het onderzoek vooraf.

Na het onderzoek richtten we ons op de identiteit van Stichting Schaapskooi Haaksbergen. We bedachten een concept waarbij we de focus legden op één van de herders: Herder Horst. Deze man is een markante verschijning in de omgeving en sinds jaar en dag een icoon van de schaapskooi. We stelden hem én zijn kudde centraal in het centrum. Hij is fysiek te ontmoeten, maar ook te zien op verschillende grafische en virtuele uitingen. Zo neemt Herder Horst je écht mee door de route.

Hoe voelt de vacht van een schaap vergeleken met die van een geit? Wat voor alledaagse producten levert een schaap ons? Wat zijn gevaren voor de kudde? En wat doet de kudde gedurende het hele jaar? Allemaal vragen waarop je tijdens de route antwoord krijgt door te lezen, bekijken, voelen en ontdekken.

In de ruimte hingen we twee VR-brillen. Bezoekers kunnen nu het moeilijk begaanbare veengebied bezoeken zónder er daadwerkelijk met de voeten in te stappen. De keuze is aan jou: loop je mee met de herder, mee met de schapen… of vlieg je mee als havik?

We dachten natuurlijk ook aan de jonge bezoekers. Met interactieve spellen, een kijkdoos of een ruimte die alleen toegankelijk is voor kinderen bijvoorbeeld.

RESULTAAT

De Stichting Schaapskudde Haaksbergen heeft een gezicht gekregen. Het staat niet langer bekend als een organisatie… maar als ‘de kudde van Horst’. Het bezoekerscentrum is leuk en leerzaam voor jong én oud. En dankzij de VR-brillen kunnen ook mindervaliden ervaren hoe het is om een wandeling te maken het Haaksbergerveen. Een bijzonder bezoekerscentrum en een mooie afstudeeropdracht voor Job!