Expositie: De Boerenopstand

AANLEIDING & OPDRACHT

21 december 1971 staat bij velen nog in het geheugen gegrift: De Boerenopstand in Tubbergen. Die dag streden honderden boze boeren met de rijkspolitie in de felste boerenopstand uit de Nederlandse geschiedenis. Daarom tovert de Gemeente Tubbergen het jaar 2021 - precies 50 jaar later - om in het jaar van De Boerenopstand. In de hele gemeente vinden er verschillende activiteiten plaats die refereren aan de bijzondere gebeurtenis, waaronder een expositie. Wij kregen de opdracht om die expositie volledig vorm te geven en in te richten. Daarbij hadden we de vrijheid om zelf de locatie te bepalen en kozen we voor het oude gemeentehuis in Tubbergen.

WERKWIJZE

We stelden een multidisciplinair team samen, bestaande uit een projectmanager met ervaring met museale opdrachten, een copywriter en designer. Maar hoe ontwikkel je een expositie die gaat over een gebeurtenis in een tijd dat de meeste collega’s van ons nog niet eens geboren waren? Door te graven! Via het nationaal archief bemachtigden we allerlei foto’s en documenten uit die tijd. Ook kwamen we in contact met een dochter van één van de betrokkenen uit de opstand. Zij en haar moeder beschikten over een enorme hoeveelheid krantenartikelen… allemaal over het verloop van De Boerenopstand en de gehele nasleep. Heel waardevol, maar wat ons het meest bracht was het gesprek met de dochter zelf. Op die manier konden we de sfeer en emotie letterlijk zien en voelen. We leerden dat er tijdens De Boerenopstand twee kampen waren: de voor- en tegenstanders van de ruilverkaveling in de gemeente Tubbergen. Voorstanders zagen kansen, omdat ze hun weilanden en akkers dichter bij hun huis zouden krijgen. Tegenstanders zagen de ruilverkaveling niet zitten, omdat ze dan waarschijnlijk meer moesten betalen dan dat het hen zou opleveren. Bovendien vonden ze de stemprocedure niet eerlijk.

Nadat we ons volledig hadden ingelezen en de verhaallijn en looproute hadden geschetst, begon onze copywriter met het schrijven van het verhaal en onze designer met het neerzetten van de volledige look-and-feel. Toen alles visueel en tekstueel stond, droegen copy en design het stokje over aan de jongens van de werkplaats. Zij produceerden alle wanden en rekwisieten die tijdens de expositie nodig waren. Zo voegden we interactieve elementen toe aan de expositie, zoals kijkgaten, mappen met documenten, geluidsfragmenten, een spandoek en video’s. Alles zodat bezoekers De Boerenopstand echt zélf kunnen herbeleven.

RESULTAAT

Op 13 september 2021 was het zover. De opening van de expositie! Voor de gelegenheid brachten we verschillende betrokkenen van 50 jaar geleden bijeen. En gelukkig werd de expositie werd door hen goed ontvangen.

Nog tot en met 21 december 2021 is de expositie gratis te bezoeken bij Restaurant ‘t Oale Roadhoes in Tubbergen. Dankzij deze expositie kunnen inwoners van de gemeente Tubbergen, maar ook andere geïnteresseerden, zélf ervaren hoe het eraan toeging tijdens De Boerenopstand, om te eindigen met de vraag: en, stem jij vóór of tegen?