Grolsch Brouwhuys & Grolsch Brouwerijtour

Dit jaar bestaat Grolsch 400 jaar. Vier eeuwen vakmanschap en karakter. Een unicum voor het biermerk en reden temeer om die rijke historie breeduit te vieren en te laden bij liefhebbers wereldwijd. Wij mochten op diverse fronten meeb(r)ouwen aan deze memorabele mijlpaal van de eigenzinnige brouwers uut Grolle.

Aftellen

400 jaar Grolsch, daar leef je naartoe. Om het momentum zo groot mogelijk te maken ontwikkelden we een levensgrote ‘aftelklok’ voor op de gevel van de Grolsch fabriek in Enschede. Zo telde de brouwer af naar 11 mei 2015, 16:15 uur; het moment waarop Grolsch grondlegger Willem Neerfeld 400 jaar geleden zijn Grolsche Bierbrouwerij aan de Kevelderstraat in Groenlo startte.

 

 

 

Grolsch Brouwhuys De Lange Gang

Op de plek waar Willem Neerfeld destijds zijn brouwerij vestigde in Grolle, staat tegenwoordig café/zalencentrum De Lange Gang. In de kelder van het etablissement bevindt zich de ‘oerbron’: de bron waar Neerfeld zijn water uit putte voor zijn bier.

 

Begin 2014 werd Artica benaderd met een lastig vraagstuk: of we een Grolsch experience konden ontwikkelen in de kelder van De Lange Gang en tegelijkertijd de gemeenschapsfunctie van het café konden waarborgen. Zeker! Wij ontwikkelden de Grolsch tour: een virtuele reis door de geschiedenis van Grolsch, een onderdompeling in het vakmanschap en eigenzinnige karakter van de brouwers. De ontvangst vindt plaats in het voorvertrek van het café, daarna gaan de bezoekers meteen ondergronds: terug in de tijd, terug naar de bron!
 

 

 

 

 

 

Echte verhalen

De oude waterput hebben we omgedoopt tot interactieve informatiebron. We schoten 17 korte films waarin voormalige Grolsch medewerkers karakteristieke anekdotes en verhalen vertellen die tekenend zijn voor de ontwikkeling van de roemrijke historie van het merk. Bezoekers bepalen zelf op een iPad welk stukje Grolsch geschiedenis ze willen zien.

Achter de bron, op de muur in de gewelfde kelder speelt een korte film waarin het verhaal van de jonge Peter Kuyper verteld wordt. Hij treedt in dienst bij Willem Neerfeld en legt het fundament voor de smaak van Grolsch zoals we het vandaag kennen. Voor deze films werkten we nauw samen met Studio MAD.

Grolsch Brouwerij Tour

In 2007 ontwikkelden wij de Grolsch Brouwerij Tour, een rondleiding door de hypermoderne, nieuwe Grolsch brouwerij in Enschede. Met het 400-jarige jubileum in aantocht en het prachtige nieuwe beeldmateriaal voorhanden werd het tijd voor een update. Een ‘verkorte versie’ van het Grolsch